dilluns, 11 de juliol del 2011

Mr. Freak Ska

No em podia estar de fer un comentari sobre la revelació d'aquest any a les nostres terres: Mr. Freak Ska.  Fa uns mesos ha sortit a la llum el seu primer treball, "Ska Casolà". El resposable d'aquest projecte és el guitarra de Cabrians (el més alt). Fa anys que de manera casolana ha anat gravant temes propis i versions, amb l'ajuda de molts músics que ha accedit a tocar per ell. Un disc molt recomanable. Ja ha començat la seva gira de presentació del disc!

Quan l'escolto em ve al cap Prince Buster, Pere Tapies, Judge Dread, Robert Mitchum, Cabrians ... Vindria a ser una suma de tot això. El disc ha sortit rodó. Per les lletres i per la música. Les lletres, treballades amb encert i molta gràcia. Parlen de teca, mam, mala vida, supporters, músics, tattoos, collectors, amors frustrats... De tot el gruix de grups que hi ha de música jamaicana a Catalunya, fa anys que ningú s'arriscava amb el "costumisme". S'agraeix! No té sentit que quasi totes les bandes d'aquí cantin en anglès, quan l'accent de la majoria dels cantants és jinglix, i la majoria de lletres són de google translator. Això (en part) explica que moltes bandes que toquen molt bé no despertin interès ni a fora ni a dins.

I la música, una revisió encertada de 60's jamaicans. Recorda Laurel Aitken i Prince Buster: harmonies directes, melodies senzilles i dicció clara. Costa creure que hagi estat gravant el disc durant 3 anys, perquè el so de tot el disc és el mateix, i totes tenen el mateix aire. Recomanat llegir l'entrevista que li van fer a The Whip.

Aquí va el (de moment) únic videoclip del disc, per una de les millors cançons de l'àlbum: Tal Faràs Tal Trobaràs. En el top 5 del disc l'acompanyaria "Peres al Vi", "Home tatuat, home respectat", "Rei de l'Ska", "Ciment o Mort".