dijous, 21 de juny del 2012

Skanish Sound

Des de fa anys, hi ha una afició latent per la música feta a Espanya i llatinoamèrica en clau jamaicana durant els 60s i 70s. Tot i així, mai ningú s'havia dedicat a fer-ne un recopilatori amb cara i ulls, i la gran majoria dels temes no s'han reeditat mai. Ara, però, ja tenim disc: Skanish Sound - Jamaican influenced music from Spain 1964-1972, recopilat per Txarly Brown i editat per Vampisoul. Un total de 18 temes que naveguen entre el ska, rocksteady i yeye. Un hurrah per Vampisoul i Txarly Brown!

Pels que no hagin sentit mai aquest sub-gènere, que no s'esperin sentir alguna cosa semblant a Alton Ellis o Skatalites. Potser la cosa estaria més entre el My boy Lollipop de la Millie Small i el Rayo de Sol de los Diablos. En aquella època, alguns discs de la Millie Small, Desmond Dekker, Prince Buster, Jimmy Cliff, Upsetters, Max Romeo i Pat Kelly es van editar a Espanya, però arribaven en comptagotes. Pel que sembla, fins la irrupció de Bob Marley i el Two Tone els seguidors de la música jamaicana aquí eren quatre gats. A llatinoamèrica el reggae va calar més, i els grups que s'apropaven a aquesta música van ser més populars (de fet, 5 dels 18 temes del recopilatori són de grups llatinoamericans). Fora del terreny hispà, hi va haver un fenòmen contemporani igualment interessant: Mango Jones, Steve Alaimo, Georgie Fame, Hamilton King, Jerry Jackson... No fa gaire han sortit una sèrie de EPs amb ska popcorn, que ve a ser l'equivalent al ska yeye. En català hi va haver alguna tímida aproximació: Els de la Torre, Maria del Carme Girau, Els Bonds...

Alguns de més ortodoxos consideraran tota aquesta música un sacrilegi, i que la "puresa" està a jamaica. Però a mi em sembla fantàstic. No veig cap problema en versionar. Per començar, els jamaicans van ser uns els copions per excel·lència (si no t'ho creus, visita skaville.de). I com es pot veure en aquest recopilatori, van ser molts els artistes que van saber fer-se seus els ritmes jamaicans i interpretar-los a la seva manera amb encert.

Aconseguir els singles originals dels temes d'aquest recopilatori és una feina titànica. Els discs de los Payos, Palito Ortega i Los Mismos són fàcils de trobar a un preu raonable, però en són l'excepció. En general els temes es troben en discs molt rars, cosa que fa pensar que en el seu moment no van tenir la recepció gaire calurosa. Però ara, en canvi, estan molt cotitzats. L'altre dia el EP de Los Antifaces estava a 80€ a la fira del disc, i el de Jordi Querol si fa no fa. Una raó més per comprar el disc.

La selecció dels temes s'ha fet amb molt d'encert. Almenys jo, de tot el que he sentit d'aquest d'aquest submón, els millors temes estan inclosos en el disc. Faltaria el "Rudi's in Love" de Los Bravos, però ja va ser inclòs en el Sensacional Soul 2 de Vampisoul. Per mi, són imprescindibles el Mi Chico Bombón de los Antifaces, Buena Suerte de Las 4 Monedas, Marilena de Los Stop, Un Día de Invierno de Palito Ortega, i Cuando Digas Sí de Los Catinos (versió del Let Your Yeah Be Yeah de The Pioneers!!!). De versions de "My boy lollipop", "Shame & scandal", i "Operazione sole" en castellà n'hi ha una muntanya.  De totes les que he sentit, però, les seleccionades per aquest disc són les millors.

Per comprar-lo, descarregar, o per llegir-ne més detalls, aquí

1. Mi chico bombón – Los Antifaces
2. Dulce Guillermo – Los Antifaces
3. Ska jamaiquino – Los Blues de España
4. Qué familia más original – Los Telstars
5. Operación sol – Francisco Heredero
6. Te puedes ir en paz – Los de la Torre
7. Sr López – Los Novax *
8. Baby, bésame – Los 80 Centavos
9. Rudi enamorado – Jorge Querol con Los Go-Go
10. Buena suerte – Las 4 Monedas
11. Adiós a Jamaica – Los Payos *
12. Marilena – Los Stop
13. Herido – Albert Band
14. Un día de invierno – Palito Ortega
15. Scaba badi bidu – Los Mismos
16. Te quiero ver bailar – Las 4 Monedas
17. Cuando digas sí – Los Catinos
18. Gente loca – Los Mismos
* temes no inclosos en el LP