dimarts, 18 d’octubre del 2011

Bob Marley a Barcelona

No, aquest no és un post per anunciar el concert de cap dels fills i néts que han anat apareixent de Bob Marley. Aquest post és un recull de documents referents al concert que va fer Bob Marley a Barcelona el 30 de Juny de 1980 a la plaça de toros Monumental. Jo no hi vaig ser, de fet ni tan sols havia nascut, però em va picar la curiositat conèixer la Barcelona que va acollir aquell concert, i quina va ser la resposta de la premsa. Aquesta curiositat va ser incitada per les cròniques del Ragna a facebook.

Aquest concert estava programat dins de la gira de presentació d'Uprising. Hi havia dos concerts a l'estat espanyol: a Madrid el 29 i a Barcelona el 30. El de Madrid el va cancel·lar el governador civil el mateix dia, aludint els problemes que hi havia hagut dies abans en el concert de Lou Reed. I el 30 va tocar a Barcelona. Aquell va ser un dels últims concerts de Bob Marley (només en va fer 14 més). Per més informació sobre el que va passar a Madrid: http://www.bob-marley.es/2006/06/ . Per veure la crònica que en va fer El País, clica aquí.

També he trobat una suposada gravació del concert. És només un fragment, dura poc més de una hora. Se sent bastant malament però el concert és molt bo (però no especialment millor que altres concerts del Bob Marley...). Està bé com a directe de la gira Uprising i per sentir versions "exteses" de concert. No l'he penjat jo, i no sé del cert si realment es correspon a aquest concert. Però hi ha algunes evidències que crec que corroboren l'originalitat:
- Al minut 56 diu "Thank you Barcelona"
- El repertori es correspon a la gira del Uprising: http://es.wikipedia.org/wiki/Uprising_(%C3%A1lbum)
- Un tio (potser del públic??) diu "cabron" al 57 i "puta" al 1:01 (Bob Marley no va trepitjar cap altre escenari de parla catalana o castellana durant la gira del Uprising).
No són evidències gaire científiques, però crec que prou convincents. Aquí queda, per si un cas.  Si algú té informació adicional, serà benvinguda. Com a nota curiosa, sorprèn que es piqui tant de mans durant l'actuació, crec que això ara ja no es porta (durant Jammin' és exagerat!!!). Aquí va: link de descàrrega.


Després d'escriure això he trobat un blog on hi ha un post dedicat a aquest concert: bootleg-addiction. La bona notícia és que tenen el concert sencer i tallat per temes. També tenen unes quantes fotos del concert (com les dues que penjo aquí). La mala notícia és que la qualitat de la gravació encara és pitjor que la que he penjat al paràgraf superior. A jutjar per la foto, encara quedaven força seients buits... no sé si la decisió de tancar les portes va ser justificada...




A youtube hi ha penjat un altre document força curiós: un reportatge de l'Àngel Casas sobre el concert. Tampoc diu res de l'altre món però és un bon document per situar-se a l'època i per veure el grau de coneixement que es tenia de tota aquella història.  També val la pena escoltar les proves de so. Avui en dia sorprèn que en aquell moment no es connectés Bob Marley amb altres artistes de reggae anteriors que havien editat discos a Espanya, com Desmond Dekker, Millie Small, Bob & Marcia, Max Romeo, Prince Buster, Pat Kelly, Upsetters i d'altres. O no coneixien aquests discos o els semblava que era una altra història. Sembla que els periodistes intentaven muntar un puzzle, amb peces com: religió, reggae, Àfrica, Jamaica, ganja, tribus, esclaus, rastes... No sembla que en general es tragués gaire aigua clara. Davant l'exotisme, admiració i incredulitat. Que quedi clar que tot això no és un retret. Tenir informació de tot això el 1980 a Espanya segur que era complicadíssim. Segur que hi havia altres periodistes que estaven més al cas, però no he trobat les seves cròniques.


Penjo aquí reculls de les notícies que he trobat a l'hemeroteca de la Vanguardia relacionades amb el concert. Gran part dels articles estan escrits per Albert Mallofré.