dimarts, 22 de desembre del 2009

Cançó per aquestes festes

La cançó d'aquest Nadal és sens dubte "Malson abans de Nadal" interpretat per "El Belda i el conjunt Badabadoc". Aquest tema va ser interpretat originalment per "Los Sencillos", però aquesta versió em té "corprès". Podeu trobar aquesta cançó en dos àlbums altament recomanables. Un, el cd en digipack de "El Belda i el conjunt Badabadoc" titulat "Per Jamaicanes!" (autoproduït). Aquest cd recull 10 versions de temes populars catalans, tant diversos com pot ser "Al vent" o el "Aquesta nit", en clau jamaicana. Les versions són molt encertades i des d'aquí em trec el barret davant d'aquesta iniciativa. Per comprar-lo aneu als seus concerts i/o poseu-vos en contacte amb la banda, http://www.badabadoc.cat/

L'altre, un EP preciós de 10" (LAV005) de diversos artistes que conté:
- Qualsevol nit pot sortir el sol - Miqui Puig y su conjunto Eléctrico
- Malson abans de Nadal - El Belda i el conjunt Badabadoc
- 123 Sol (Hooligans rompiendos vasos remix by North Bcn) - Standstill
- Si Vull Marxar (The Magnetic Fields) - La Brigada

dijous, 17 de desembre del 2009

Surt el 1r magazine rumbero: Santa Rumba


Aquí teniu el 1r magazine rumbero, la "Santa Rumba". Els continguts d'aquest exemplar son els següents:
  • Els Paisatges de la rumba: La rumba neix al carrer (Quim Bacallà)
  • FORCAT: La nova embranzida de l'associacionisme rumbero (Martí Marfà)
  • Entrevista: Tothom parla del Gato Pérez (Sant Gaudenci)
  • Rumba de Boli: Pedro Navaja (comic) (Pedro Espasa)
  • Els Misteris de la Rumba: Paló, Paló tirriau!! Tirriau!! (Txarly Brown)
  • Rumba Singles Review: Mig amic i A-chi-li-Pu (Oriolet)
  • Magníficas Rumbas (J)
  • Rumboesía (Dani Txarnegö)
  • Farrumbas: Picor, sudor y lágrimas (J)
  • Pasarrumbes (Sant Gaudenci)
Si en vols un exemplar, posa't en contacte amb santgaudenci@gmail.com. Si creus que pots ajudar a distribuir-la, n'estarem molt agraïts! Val 1 euro.

dilluns, 14 de desembre del 2009

La Diada de la Rumba desborda el CAT

La primera edició de la Diada de la Rumba, amb presència dels principals exponents actuals i històrics del gènere, fa petit el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia. L'associació Foment de la Rumba Catalana (FORCAT) es presenta públicament amb un èxit de públic que ha sorprès a la pròpia organització.

Ahir diumenge 13 de desembre de 2009 tingué lloc la primera edició de la Diada de la Rumba, una jornada d'activitats centrades en la rumba catalana entre les quals s'hi comptaven tallers, classes magistrals i una mostra de productes rumberos. Pere Pubill Calaf "Peret" ha ofert una classe magistral de rumba catalana i el seu antic palmero Antoni Valentí "Tio Toni", de Patriarcas de la Rumba, ha homenatjat el seu germà "Paló", traspassat fa poques setmanes. La jornada ha conclòs amb una gran jam session final amb la participació de Sabor de Gracia, Achilifunk, Micu, Derrumband, La Troba Kung-Fu, Papawa, Los Manolos, Rumba de 9, Ai Ai Ai, Ojos de Brujo, Rumba Tarumba, La Pegatina, Gertrudis, Latino y los Llobregantes, Pantanito, Don Domingo, Rumba Expresso, Estrellas de Gracia, Rumbamazigha, Chipen, Tio Toni (Patriarcas de la Rumba).
Tant l'organització com els responsables del Centre Artesà Tradicionàrius s'han vist sorpresos i desbordats per la massiva assistència de públic als actes programats. Aquesta s'ha calculat en
prop d'un miler de persones al llarg del dia, la majoria d'elles concentrades durant el concert final.

dissabte, 5 de desembre del 2009

Mostra de la Rumba de diferents èpoques

Com detallava en l'anterior post, el 13 de desembre l'associació FORCAT celebrarà la Diada de la Rumba al CAT. Com a membre de l'associació, prendré part a la celebració. Durant tot el dia, de 10 a 14 i de 17 a 22, al bar del CAT hi haurà una mostra de la Rumba de les diferents èpoques. Juntament amb Txarly Brown, Quim Bacallà i OGT, repassarem les gravacions de Rumba des de finals dels 50 fins l'actualitat en diversos blocs cronològics i temàtics. Així, mostrarem les tendències i estils d'aquest gènere al llarg dels anys. Sonaran els grans èxits de tots els temps acompanyats de cançons desconegudes d'etapes oblidades.

dimecres, 2 de desembre del 2009

Diada de la Rumba, 13-12-09

Diumenge 13 de desembre 2009. Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) de Gràcia - Travessia de Sant Antoni, 6-8, Gràcia, Barcelona

PRESENTACIÓ

Aviat farà un any de la celebració del Primer Simpòsium Nacional de Rumba Catalana, amb el qual es va engegar un procés per a la constitució d’una associació que aplegués tots els sectors, grups, famílies d’artistes, aficionats i professionals vinculats a la rumba catalana. Calia recollir les inquietuds de tots aquests agents i establir unes bases per treballar conjuntament en favor de la promoció i el reconeixement de la rumba catalana en les seves diverses expressions musicals i socials. Així va néixer Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), una entitat que aspira a convertir-se en el referent associatiu del gènere i el seu univers sociocultural. Des de FORCAT entenem que la rumba catalana és part irrenunciable del patrimoni cultural català i vetllem pel seu reconeixement social i institucional, promovent que sigui declarada música popular i tradicional catalana. A més d’aquesta fita simbòlica, l’associació també té com a objectius el reconeixement de les figures artístiques rumberes, la presència de la rumba als principals escenaris del país, la projecció internacional del gènere, la promoció dels artistes emergents, la creació de materials pedagògics i el foment de la investigació. Tot plegat es plasma en una demanda immediata i palpable, la Casa de la Rumba, un equipament des d’on s’irradiïn aquestes iniciatives i que esdevingui un punt de referència per a la rumba com a fenomen sociomusical.

En motiu de la presentació pública de l’entitat, la gent que formem part de FORCAT hem decidit d’oferir-vos una mostra gratuïta del nostre treball en relació a la rumba, de manera que la gent que ho vulgui pugui acostar-se i conèixer les diferents vessants del gènere. Per això sorgeix la Diada de la Rumba, una jornada d’activitats per a tots el públics amb una decidida vocació pedagògica i divulgativa. Volem que aquest esdeveniment sigui un tastet de les diferents expressions artístiques associades a la rumba catalana, reivindicant el seu valor patrimonial i trencant una llança en favor del seu reconeixement social i institucional com a gènere musical i com a fenomen històric i cultural de rellevància.


PROGRAMA D’ACTIVITATS

11:00h. Taller de percussió rumbera (bongó, taula, palmes) amb Rafalito Salazar (Ai Ai Ai) i Peret Reyes (Papawa)
Lloc: Bucs d’assaig (soterrani). Durada: 1 hora aprox. Es recomana dur instrument propi. Places limitades. Cal inscripció prèvia a info@forcat.org (especifiqueu: nom i cognoms, telèfon de contacte, e-mail)

11:30h. Animació infantil per rumba amb Rumbailacanalla. Danses i cançons infantils a ritme de rumba catalana.
Lloc: Auditori. Activitat adreçada sobretot als infants.
En acabat piscolabis per a tothom

12:00h. Taller de guitarra ventilador amb Johnny Tarradellas (Chipén, Som la rumba)
Lloc: Bucs d’assaig (soterrani). Durada: 1 hora aprox. És recomana dur instrument propi. Places limitades. Cal inscripció prèvia a info@forcat.org (especifiqueu: nom i cognoms, telèfon de contacte, e-mail)

13:00h. Classe magistral de ball per rumba amb Josepa Becas Batista "Tia Pepi", veterana balladora de rumba, flamenc i clàssic espanyol.
Lloc: Auditori. Durada: 1 hora. Activitat oberta a homes i dones. Places limitades. Cal inscripció prèvia a info@forcat.org (especifiqueu: nom i cognoms, telèfon de contacte, e-mail).

17:30h. Classe magistral de rumba catalana amb Pere Pubill Calaf "Peret", “el rei de la rumba”, principal artista i impulsor de la rumba catalana, màxim responsable de l'estandarització, la divulgació, l'eclosió comercial i la projecció internacional del gènere.
Acompanyat de Sicus Carbonell (Sabor de Gràcia), Rogeli Herrero (Los Manolos), Ramon Giménez (Ojos de Brujo). Presenta Francesc Torné (Derrumband)
Lloc: Auditori. No cal inscripció prèvia

19:00h. – 22:00h. Super Rumba Jam. Jam session rumbera amb la participació de: Papawa, Chipén, Ai Ai Ai, Gertrudis, Micu, Pantanito, Barrio Negro, La Pegatina, Los Impagaos, Rumba de 9, Latino y los Llobregantes, Que Pum Que Pam, Don Domingo, Los Manolos, Rumba Tarumba, Rumbamazigha, Derrumband, Sabor de Gracia, La Troba Kung-Fu i molts més.
Lloc: Auditori.

Durant tota la Diada:
- Exposició fotogràfica de retrats d’artistes rumbers a càrrec d'Ana Palma. Lloc: Hall.
- Sessió contínua de DJs (Oriolet, Txarly Brown, El Capità, Quim Bacallà, Morocha), on es punxaran temes rumbers organitzats per etapes històriques i localitzacions geogràfiques. Lloc: Bar.
- Projecció de videoclips rumbers de totes les èpoques. Lloc: Bar.
- Mostra de productes rumberos amb material discogràfic i marxandatge dels artistes de FORCAT. Lloc: Sala annexa al bar.


EN MEMÒRIA DE RAMON VALENTÍ “TIO PALÓ” (1936-2009)
La Diada de la Rumba està dedicada a la memòria de Ramon Valentí "Tio Paló", “el James Brown de la Rumba”, rumbero amateur gracienc, que ens deixà el passat 8 d’octubre a l’edat de 73 anys. El Tio Paló era molt estimat al barri de Gràcia i dins l’univers de la rumba catalana, i era conegut pel seu ball de guerra, per la seva interpretació sincopada d’estàndars cubans, per la seva solera i el seu carisma, pel seu sentit de l’humor i per la seva capacitat de connectar amb les generacions més joves. Malgrat aquesta sentida pèrdua, esperem que el seu esperit festiu i rumber segueixi acompanyant-nos durant molt de temps.

Més informació a: http://www.forcat.org info@forcat.org