dimarts, 20 de desembre del 2011

Yochano 202

Aquest diumenge passat, es va celebrar la Diada de la Rumba i altre cop va ser un èxit. Tant al matí com a la tarda, omplint l'Apolo durant la macro-jam. Aquí algunes notícies relacionades que han sortit a la premsa i el Yochano
TimeOut, Ara (1), Ara (2), Enderrock.




diumenge, 18 de desembre del 2011

Belda i El Conjunt Badabadoc presenten single

Belda i El Conjunt Badabadoc presenten el nou single a la seu de Vilaweb el pròxim dimarts 20 de desembre a les 19.30. El nou disc, que ja vam anunciar en un anterior post, conté els temes "Sóc Així" i el "Yeh Yeh".

dimarts, 13 de desembre del 2011

Yochano 201

Yochano 201 amb les novetats sobre la diada de la rumba.  El dissabte 17 a les Corts, com a acte previ a la diada, primera actuació de la Achilifunk Sound System. A més, també hi tocarà Ai Ai Ai, Tio Rafael i Tia Pepi. Centre civic Riera Blanca a les 10 de la nit. Bona diada!



dimarts, 6 de desembre del 2011

Yochano 200

Arriba el numero 200 de Yochano!!!!


dimecres, 30 de novembre del 2011

Inauguració Exposició Ricardo Tarragona

Exposició fotogràfica en memòria de RICARDO TARRAGONA
Ricardo Batista Ximénez (Tarragona, 28 agost 1964 - Barcelona, 24 desembre 2010)

(text oficial FORCAT):
Ricardo Tarragona fou un músic amb una llarga i intensa trajectòria en l'àmbit de la rumba catalana, la salsa i les músiques gitanocatalanes. Com a percussionista fou molt influent i se'l pot considerar un dels principals responsables de la introducció de les pailes o timbals (formant joc amb les campanes) a la rumba i a l'escena de les festes i rituals gitanos. La seva destresa va fer que fos requerit per artistes de tota mena al llarg de la seva carrera, des de Tito Puente a Serrat, passant per
Moncho, Manzanita, Parrita, Raimundo Amador, Tete Montoliu o El Gran Combo de Puerto Rico. A part fou membre titular de bandes com Pernil Latino, Sonora Catalana, Estrellas de Gracia, Ai Ai Ai o Chipén.

Aquesta exposició és un gest d'homenatge i reconeixement que des de FORCAT hem volgut retre-li, per tal que la seva memòria i el seu mestratge continuin vius. La mostra fotogràfica recull diversos moments de la vida del Tarragona, des d'escenes més familiars fins a situacions musicals, que de fet configuraren una part important i molt destacada de la seva vida.

La INAUGURACIÓ tindrà lloc el proper dijous 1 de desembre de 2011, a les 21h., al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) de Gràcia (Barcelona).
Es realitzarà l'acte de nomenament de soci d'honor de FORCAT a Ricardo Tarragona. Hi assistirà el seu fill Ricardo Tarragona Jr. Hi haurà piscolabis i descàrrega rumbera.

L'EXPOSICIÓ es podrà veure de l'1 al 31 de desembre, al Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) de Gràcia (Barcelona).

Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.)
Travessia de Sant Antoni, 6-8, Gràcia, Barcelona
L3 Fontana
Horaris obertura: de dilluns a divendres, 11:00 - 14:00, i 17:00 - 21:00
[23/12 i 30/12 tancat a la tarda. Festius i caps de setmana tancat]

Una producció de: Foment de la Rumba Catalana
Amb la col·laboració de: Sons de la Mediterrània (Grup Enderrock)  /  Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.)  
I el suport de: Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura (ICUB)  /  Obra Social d’Unnim Caix

dilluns, 28 de novembre del 2011

Yochano 199 + Exposició Ricardo Tarragona

 Aquesta setmana comencen els actes de la Diada de la Rumba d'enguany. El dia 1 de desembre s'innagura una exposició fotogràfica en memòria de Ricardo Tarragona, que aquest any passarà a ser membre d'honor de FORCAT a títol pòstum. L'exposició és al CAT de Gràcia i hi serà durant tot el mes de desembre. Per inaugurar l'exposició, es farà una juerga al CAT.

Text oficial de FORCAT sobre l'exposició:

El proper dijous 1 de desembre inaugurarem, al Centre Artesà Tradicionàrius, una exposició fotogràfica dedicada al Ricardo Batista Ximénez, més conegut com a "Tarragona".
La Diada de la Rumba d'enguany comença aquí i està dedicada a ell, ara que fa gairebé un any que ens va deixar. Amb aquesta exposició volem rendir homenatge a qui ha estat el més gran percussionista de la rumba d'aquí. També l'anomenarem, a títol pòstum, Soci d'Honor de Forcat.
L'exposició val molt la pena, perquè compta amb fotografies dels àmbits particulars i professionals inèdites, recollides de diferents col·leccions privades. Des de Forcat l'hem fet amb molt d'afecte i esperem que ens acompanyeu a la seva inauguració, que acabarem amb una descàrrega rumbera. Us hi esperem.



dissabte, 26 de novembre del 2011

Diada de la Rumba 2011

Text extret de http://www.forcat.org/diada/ Tot i que el programa i l'escrit encara són provisionals, val la pena saber què s'està coent. La major part de les activitats seran el diumenge 18 de desembre.
 
 Ja és aquí la tercera edició de la Diada de la Rumba, una mostra gratuïta que reuneix els principals artistes d’aquest gènere musical d’origen gitano i català. Com és habitual, la festa se celebrarà el darrer diumenge abans de Nadal (18 de desembre), i comptarà amb un programa encara més fornit que en ocasions anteriors (tallers, animació infantil, exposicions, presentacions de llibres, concerts, classes magistrals, DJs...). Les activitats del matí tindran lloc a l’Espai Jove La Fontana de Gràcia, mentre que la Super Rumba Jam de la tarda-vespre es trasllada enguany a la Sala Apolo. Aquest nova ubicació pretén acollir al nombrós públic que en edicions anteriors va desbordar aforaments i previsions. Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), organitzadora de l’esdeveniment amb el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona i l’Obra Social d’Unnim Caixa, és una entitat que aplega artistes i altres agents actius de l’àmbit rumbero, amb l’objectiu de dinamitzar de l’escena i dignificar socialment el gènere. La Diada, que en tan sols tres anys s’ha convertit en cita anual de referència, es presenta com una jornada de portes obertes, on es podran degustar gratuïtament les principals propostes musicals rumberes, així com d’altres expressions artístiques, lúdiques, pedagògiques i reflexives relacionades.  

PROGRAMA. Diumenge 18/12/2011: MATÍ, a l’Espai Jove La Fontana (Gran de Gràcia, 190):

10:30h. Tallers: de guitarra ventilador amb Johnny Tarradellas (Chipén); de percussió rumbera amb Rafalito Salazar (Ai Ai Ai) i Jack Tarradellas (Chakataga); i de palmes amb Peret Reyes i Xavier Pastor “Sele”. * 


11:00h. Animació infantil amb Landry El Rumbero & Amics, presentant el seu disc “Rumba per a petits i grans” (Vesc). Xocolatada. 


11:30h. Tallers: de guitarra ventilador amb Ramon del Pichón (Estrellas de Gracia); de percussió rumbera amb Ricardito Tarragona Jr (Papawa) i Peret Reyes; i de piano per rumba amb Oriol Pidelaserra (Derrumband) i Alejandro Julián “Jandret”. * 


11:30h. Presentació del disc de Pantanito Ases de la Rumba, amb Chacho, Cathy Claret i Tony El Gitano. 


12:30h. Classe magistral de ball amb Josefa Becas “Tia Pepi” (històrica balladora de rumba, flamenc, i clàssic espanyol), i taller de ball amb Marta Allué (Gracia Flamenca) i Susana Subirana (LasLolasPlanet). *

12:30h. Juerga Rumbera improvisada. Oberta a la participació de tothom. 


13:00h. Presentació del llibre Sicus. 20 anys amb sabor de rumba (Cossetània Edicions) de Cinta Bellmunt, amb la presència de l’autora i d’Antoni “Sicus” Carbonell. 


Durant tot el matí: 


- Mostra de productes rumberos, amb discos i marxandatge a preus reduïts. S’hi podrà adquirir el fanzine rumbero Santa Rumba, el nou cançoner Estàndards de la Rumba Catalana. Vol. 1, i la Guia de la Rumba Catalana 2011-2012. 


- Sessió contínua i il·lustrada de DJs, amb El Capità, Quim Bacallà, Txarly Brown, Morocha, OGT, Adri Gaudenci, entre d’altres. 


- Exposició gràfica en memòria de Gato Pérez (1951-1990), de Txarly Brown. 



TARDA, a la Sala Apolo (Nou de la Rambla, 113):

18:00 – 23:00. Super Rumba Jam. Mostra-marató dels principals artistes i bandes de l’escena rumbera catalana actual. 5 hores de música sense interrupcions amb més de 40 actuacions diferents. Amb AI AI AI, LOS AMAYA, ACHILIFUNK, SABOR DE GRÀCIA, GERTRUDIS, RAMUNET, LOS MANOLOS, DERRUMBAND, MANUEL MALOU, RUMBA EXPRESSO, LA MARIA ROSA, LA MÀLAGA, THE LITO, ELS DELAY, ARRELS DE GRÀCIA, SOTATAULA KANDELA, LA REPÚBLICA RUMBERA, DENOMINACIÓN DE ORIGEN, ESTRELLES DE GRÀCIA, PAPAWA, LATINO, MICU, VIEJOS RUMBEROS, CHIPÉN, LADY GIPSY, RUMBA TARUMBA, RUMBA VELLA, CHACHO, NEN, PERET REYES, CANDELI, SON COMO SON, NISIO, 9 SON, LA FAMILIA RUSTIKA, VERGÜENZA AJENA, EMPALMAOS, SON DE LA RAMBLA, entre molts d’altres. 


Presentat per TXABI FRANQUESA.  

ACTIVITATS PRÈVIES, al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia (Travessia de Sant Antoni, 6-8):

01/12/2011 - 31/12/2011. Exposició fotogràfica en memòria de Ricardo Tarragona(1964-2010), percussionista de referència de la rumba catalana, a qui es dedica l’edició d’enguany de la Diada de la Rumba. 



Dijous, 01/12/2011. 21:00h. Inauguració de l’exposició amb piscolabis i “descàrrega” musical rumbera.

TOTES LES ACTIVITATS SÓN GRATUÏTES.

dimarts, 22 de novembre del 2011

Rumba Club Desembre 2011

Aquest desembre, més Rumba Club amb Alma de Pato, Arrels de Gràcia i Peret Reyes. I per rematar cada nit, Txarly Brown als plats. Arrels de Gràcia es confirmen com a grup revelació d'aquest any, guanyant fans dia a dia. Peret Reyes presenta el seu nou projecte, després de la disolució de Papawa. Peret Reyes té un currículum impressionant: ha tocat durant un munt d'anys amb el Peret, va liderar Chipén amb Johnny Tarradellas, quatre anys amb Papawa i molts més grups i col·laboracions. I ara, torna a començar de zero. Molta sort al Peret Reyes amb el nou projecte. Per més informació del projecte: http://copdetaula.com/


dilluns, 21 de novembre del 2011

Yochano 198 + Banda Achilifunk

Nou Yochano, amb detalls del nou projecte de Peret Reyes. Per més informació:  http://copdetaula.com/. A més, noves notícies de Banda Achilifunk. Per una banda, ha estat nominat pels Premis ARC de la música. I per l'altra, el tema Bombéalo ha estat seleccionat per aparèixer al cd de Girando Por Salas. Només falta el teu vot!



divendres, 11 de novembre del 2011

Disc del Chacho a la venda

Avui surt oficialment a la venda el nou disc de Chacho "El Primer Ministro de la Rumba", tal com ja avançàvem a l'anterior post. El disc està format per deu tracks nous més vuit remixos. Els deu temes triats formen part del repertori clàssic de Chacho, però tots són noves gravacions. Chacho ha gaudit per aquesta ocasió d'un combo espectacular, la crème de la rumba catalana d'avui: Sam “Mosketón Jr”, Jonatan Malla “Petete”, Jack Tarradellas, Christian “el viejo” i David Malla. I com es pot comprovar en el disc i en les comptades ocasions en què es pot veure actuant en directe, el Chacho segueix en plena forma. El tracklist del disc és el següent:


  1. Usted Abusó
  2. El Anillo
  3. Arriba Con Él
  4. Mi Catapúm
  5. Chao Chao Chao Buru Buru
  6. Hoy Tengo Ganas De Tí
  7. Nuestro Ayer
  8. Tu Pañuelo Verde
  9. Versos Y Cantares
10. Yo Te Quiero A Tí
11. Usted Abusó (Shantisan Remix)
12. El Anillo (Genious - Reggaeland Mix)
13. Arriba Con Él (Pol Sant Gaudenci Remix)
14. Tu Pañuelo Verde (Pachanguito - Old School Mix)
15. Chao Chao Chao Buru Buru (Miguelito Superstar - Italo Rumba Mix)
16. Mi Catapúm (dj Oriolet Remix)
17. Nuestro Ayer (Makala Remix)
18. El Anillo (Timber - Rumbia Refix)
 Les gravacions originals del Chacho no han estat mai digitalitzades, i els seus discos es cotitzen a l'alça. Tres dels temes inclosos en aquest disc, però, no havien estat mai enregistrats - Anillo, Versos y Cantares, Hoy Tengo Ganas de Tí. I per la resta, que havien estat enregistrats per EMI (3,4,5,7,8), Ariola (1), Marfer (3,10), la instrumentació i els arrenjaments triats per aquest disc difereixen força de les antigues gravacions. El projecte ha estat dut a terme magistralment per Txarly Brown. No ha estat fàcil convèncer el Chacho perquè tornés als estudis. Un parell d'anys enrere Chacho va gravar "El Pan y Los Dientes" amb Los Fulanos (Más Achilifunk, 2009) i "Tu Pañuelo Verde" amb Los Impagaos  (No Lo Intenten En Casa, 2009). Chacho no és un apassionat dels ritmes moderns, així que se sent més còmode en gravacions com les d'aquest disc. Bé, com les de la primera part d'aquest disc, ja que els últims vuit temes són remixos dels anteriors. Naveguen entre el early reggae (12), italo-rumba-disco (15), cumbia (18) i altres breaks llatins. Aquest nou disc val molt la pena. Sens dubte, és el disc de rumba del 2011.

Per comprar-lo, aviat el trobaràs a les botigues, però si el vols ja, envia un email a info@santgaudenci.com. A partir d'avui es pot descarregar des de diversos portals. Avui al matí ja era disponible a Amazon: download




dimarts, 8 de novembre del 2011

Yochano 196 + Arrels de Gràcia

Nova edició del Yochano. La notícia estrella és el nou disc de Chacho "Primer Ministro de la Rumba". També s'avança informació sobre la pròxima edició de la Diada de la Rumba i del Santa Rumba.


A part de tot això, Albert Balanzà ha escrit un article al diari Ara sobre el documental "Gitanos Catalans". Es titula "Cumpare, et puc parlar francament?"

I com comenta Yochano, nou video d'Arrels de Gràcia. El tercer tema del seu nou EP, el que més m'agrada dels que he sentit.



divendres, 4 de novembre del 2011

Chacho - Primer Ministro de la Rumba

Per fi arriba el nou disc de Chacho! 35 anys després, tenim un nou disc de un dels puntals més importants de la rumba catalana. Sortirà a la venda el dia 11-11-11. Una data rodona per presentar el que serà el disc rumber de l'any. Es vendrà en cd i es podrà descarregar en digital via Itunes i altres portals. També estarà a Spotify. En cd valdrà 10€ i es pot aconseguir enviant un email a info@santgaudenci.com. En aquest post, més informació. I aviat, més detalls del disc.


De moment, el text oficial de promoció del disc, escrit per Martí Marfà:

La Rumba Sin Cachondeos
Josep Maria Valentí Guerra “Chacho”
(Barcelona, 11/11/1940)

Nervio y elegancia. Estos vocablos sintetizan la puesta en escena y el carácter del Chacho, posiblemente la figura más desconocida del primer triunvirato de éxito de la rumba catalana, que antaño conformó junto a Peret y Pescadilla. Ostenta el mérito de haber sido el primer gitano rumbero al piano, un instrumento que con el tiempo desplazaría las guitarras entre las aficiones de los jóvenes calós. Siempre fue el más apuesto de los rumberos, depositario de ese porte estiloso que caracteriza algunos gitanos catalanes. Y todavía hoy mantiene el ademán impetuoso, el espíritu explosivo y el cantar apasionado de la primera rumba.

Se crió en el barrio del Portal de Barcelona (vértice occidental del actual Raval), nacido de un idilio a lo Romeo y Julieta entre una hija de militares y uno de los Valentí, enraizada saga de gitanos burgueses para los cuales la posguerra era más una mina que una penuria. Chacho era el apodo del futbolista Eduardo González Valiño, que el pequeño Josep Maria heredó de su progenitor, también habilidoso con el balón. Creció entre músicos, cantadores y bailadores profesionales –como su primo Andrés Batista o Paco Aguilera-y aficionados –el Orelles, el Bolo, el Polla…-; anfitriones de juergas participadas por artistas y celebridades –como el Toqui-; y desahogados frecuentadores de tablaos, salas de fiesta, óperas, teatros y espectáculos de variedades –la mayoría de los habitantes de la Calle la Cera y sus aledaños. Pese a sus aptitudes prematuras, resultó ser un pésimo estudiante de música en el Liceo, donde su madre lo apuntó
durante un tiempo; la academia tiene estas cuadraturas.

Otro vecino del barrio, Peret, fue su gran compañero de fatigas juveniles, con quien vagueaban arriba y abajo de la Ronda Sant Antoni, “chanaban” con los últimos éxitos latinoamericanos que escupía la gramola del Bar Neptuno, en la avenida García Morato (ahora Drassanes), y a mediados de los 60 se estrenaron rumbeando con La Camboria para los turistas que descubrían el tesoro de la costa norte-catalana. De hecho, el Chacho fue corresponsable de los primeros destellos peretianos, aunque la vasta sombra de éste –compuesta tanto de astucia como de vanidad- siempre ha eclipsado el brillo del resto del firmamento rumbero.

No sólo palmeó y cantó en el debut discográfico del después llamado Rey de la Rumba, sino que ambos desembarcaron e hicieron furor simultáneamente en Madrid ahí por 1966, Peret en El Duende y Chacho en Los Canasteros de Caracol. Y además de compartir acompañantes como Ramon Ximenes “El Huesos” o Francisco María Escoude “Ninos” –que con Enric Giménez “Enriquet” completaban el combo titular de nuestro artista-, también firmaron a medias el elepé que en 1967 pistoleó el boom rumbero de finales de la década. La rumba, apuntó Chacho una vez, “surgió de un intercambio de opiniones, de todos”. Nadie lo ha sabido explicar con tanta lucidez y síntesis.

Su producción discográfica original se concentra entre 1965 y 1977, coincidiendo con esa Edad de Oro de la rumba catalana, que se caracterizó por éxitos comerciales sin precedentes y dinero fácil en una época de vacas gordas. Para los jóvenes gitanos devenidos artistas eso se tradujo en efectivo en los bolsillos, comida y bebida a discreción, ligoteos varios, codeo con autoridades, celebridades y ricachones de la época, e infinidad de anécdotas alocadas repletas de bromas pesadas entre amigos. Y a algunos con menos serenidad, medida y ojo que Peret todo aquel frenesí se les hizo grande. Puede que por ello algunos se retirasen o entrasen, como el Chacho, en fases letárgicas de actuaciones cada vez más eventuales en salas de fiesta cada vez más arranciadas. Después de protagonizar el film “Con ella llegó el amor” (Ramón Torrado, 1969) y arguyendo una lesión de cadera, también había renunciado a ahondar en su carrera cinematográfica. La vía de la profesionalidad y el éxito siempre ha dado cierto vértigo a unos gitanos muy caseros y plácidamente aposentados. Con tal trayectoria, resulta inevitable pensar que Francisco Casavella se inspirara en la figura de Chacho para caracterizar aquel ángel caído de la rumba –curiosamente llamado Guacho- que protagoniza su novela El Triunfo.

En 2008 un incombustible Txarly Brown rescató del olvido a nuestro héroe, que desde su actuación en las fiestas de La Mercè de 1994 había rehuido los escenarios. Hoy nos presenta el fruto de su obstinado trabajo diplomático y melomaniático, con diez imponentes piezas grabadas de nuevo por una selección inmejorable de jóvenes rumberos –Sam “Mosketón Jr”, Jonatan Malla “Petete”, Jack Tarradellas, Christian “el viejo” y David Malla- y el gato viejo Johnny Tarradellas (Chipén); un cojín instrumental de lujo para la voz actual de nuestro Chacho, que aún conserva la fuerza y la calidez originales, además de ese deje característico que juega habilidosamente en el filo de la afonía. El tiempo dirá pero la producción, que se completa con las ya habituales disecciones y reinterpretaciones digitales que tanto gustan a Brown, podría aspirar a convertirse en disco de culto para futuros melómanos. Como sentenció el Chacho en una ocasión, la rumba no es ningún cachondeo.

MARTÍ MARFÀ i CASTÁN
Antropólogo y rumbófilo

dijous, 3 de novembre del 2011

2n Aplec Modernista del Segrià

Aquest cap de setmana, a Lleida, un nou aplec:


dimarts, 1 de novembre del 2011

Yochano 195

Per fi una mica de literatura! Durant anys la Rumba ha estat mancada de referències decents. Sembla que la tendència canvia. Surt el llibre del Sicus, el del Peret i atenció: un cançoner! El cançoner ha estat promogut per FORCAT i apareix com a suplement de la revista Sons de la Mediterrània, tot i que més endavant es podrà comprar per separat.
I a part d'això, noves notícies d'Arrels de Gràcia! Darrerament han gravat 4 nous temes i els videoclips apareixen mica en mica a youtube. I a part, aquest dissabte dia 5 protagonitzen noves jornades gatronomico-musicals al restaurant Santa.



dimecres, 26 d’octubre del 2011

Rumba Club Novembre i Achilifunk Tour

Aquí va el cartell del Rumba club de Novembre i cartells de dos concerts del tour de Banda Achilifunk, a Burgos i a Santiago de Compostela. Per aquest tour, aniran amb una versió reduïda (però no tant reduïda!) de la banda, 11 músics. Per més informació, al facebook de Banda Achilifunk.


dimarts, 25 d’octubre del 2011

Yochano 194

Per fi a la venda la biografia del Peret! Al cinema, el documental "Gitanos Catalans". El nou disc del Chacho a punt d'arribar i nous temes d'Arrels de Gràcia!

 

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Bob Marley a Barcelona

No, aquest no és un post per anunciar el concert de cap dels fills i néts que han anat apareixent de Bob Marley. Aquest post és un recull de documents referents al concert que va fer Bob Marley a Barcelona el 30 de Juny de 1980 a la plaça de toros Monumental. Jo no hi vaig ser, de fet ni tan sols havia nascut, però em va picar la curiositat conèixer la Barcelona que va acollir aquell concert, i quina va ser la resposta de la premsa. Aquesta curiositat va ser incitada per les cròniques del Ragna a facebook.

Aquest concert estava programat dins de la gira de presentació d'Uprising. Hi havia dos concerts a l'estat espanyol: a Madrid el 29 i a Barcelona el 30. El de Madrid el va cancel·lar el governador civil el mateix dia, aludint els problemes que hi havia hagut dies abans en el concert de Lou Reed. I el 30 va tocar a Barcelona. Aquell va ser un dels últims concerts de Bob Marley (només en va fer 14 més). Per més informació sobre el que va passar a Madrid: http://www.bob-marley.es/2006/06/ . Per veure la crònica que en va fer El País, clica aquí.

També he trobat una suposada gravació del concert. És només un fragment, dura poc més de una hora. Se sent bastant malament però el concert és molt bo (però no especialment millor que altres concerts del Bob Marley...). Està bé com a directe de la gira Uprising i per sentir versions "exteses" de concert. No l'he penjat jo, i no sé del cert si realment es correspon a aquest concert. Però hi ha algunes evidències que crec que corroboren l'originalitat:
- Al minut 56 diu "Thank you Barcelona"
- El repertori es correspon a la gira del Uprising: http://es.wikipedia.org/wiki/Uprising_(%C3%A1lbum)
- Un tio (potser del públic??) diu "cabron" al 57 i "puta" al 1:01 (Bob Marley no va trepitjar cap altre escenari de parla catalana o castellana durant la gira del Uprising).
No són evidències gaire científiques, però crec que prou convincents. Aquí queda, per si un cas.  Si algú té informació adicional, serà benvinguda. Com a nota curiosa, sorprèn que es piqui tant de mans durant l'actuació, crec que això ara ja no es porta (durant Jammin' és exagerat!!!). Aquí va: link de descàrrega.


Després d'escriure això he trobat un blog on hi ha un post dedicat a aquest concert: bootleg-addiction. La bona notícia és que tenen el concert sencer i tallat per temes. També tenen unes quantes fotos del concert (com les dues que penjo aquí). La mala notícia és que la qualitat de la gravació encara és pitjor que la que he penjat al paràgraf superior. A jutjar per la foto, encara quedaven força seients buits... no sé si la decisió de tancar les portes va ser justificada...




A youtube hi ha penjat un altre document força curiós: un reportatge de l'Àngel Casas sobre el concert. Tampoc diu res de l'altre món però és un bon document per situar-se a l'època i per veure el grau de coneixement que es tenia de tota aquella història.  També val la pena escoltar les proves de so. Avui en dia sorprèn que en aquell moment no es connectés Bob Marley amb altres artistes de reggae anteriors que havien editat discos a Espanya, com Desmond Dekker, Millie Small, Bob & Marcia, Max Romeo, Prince Buster, Pat Kelly, Upsetters i d'altres. O no coneixien aquests discos o els semblava que era una altra història. Sembla que els periodistes intentaven muntar un puzzle, amb peces com: religió, reggae, Àfrica, Jamaica, ganja, tribus, esclaus, rastes... No sembla que en general es tragués gaire aigua clara. Davant l'exotisme, admiració i incredulitat. Que quedi clar que tot això no és un retret. Tenir informació de tot això el 1980 a Espanya segur que era complicadíssim. Segur que hi havia altres periodistes que estaven més al cas, però no he trobat les seves cròniques.


Penjo aquí reculls de les notícies que he trobat a l'hemeroteca de la Vanguardia relacionades amb el concert. Gran part dels articles estan escrits per Albert Mallofré.





dilluns, 17 d’octubre del 2011

Yochano 193

El Yochano d'aquesta setmana anuncia la pròxima aparició del llibre de Juan Puchades sobre el Peret. Juan Puchades s'ha dedicat a fons a documentar i desentrelligar la carrera musical del Peret per tal de poder explicar de manera ordenada i coherent aquesta trajectòria. En particular, això ha suposat investigar què va passar aquelles nits de principis dels 60, quan es coïen els primers èxits del Peret. No és una feina gens fàcil, i prova d'això ho són el gran nombre de textos contradictoris sobre el que va passar i el que no va passar en els primers anys d'èxit comercial de la rumba. A més, la vida i la carrera musical del Peret han estat molt intenses, i és difícil contextualitzar cada una de les decisions preses al llarg de tots aquests anys. És molt interessant, també, analitzar quines han estat les claus del seu èxit a cada una de les seves etapes musicals.
Juan Puchades és un bon periodista i té un ampli bagatge en el món de les lletres i de la música. Entre altres coses, va ser cofundador de EFE EME, on hi segueix escrivint i "manant". Espero que hagi pogut desenvolupar les seves habilitats, tot superant testimonis, escrits i referències contradictòries.

Una altra recomanació per aquesta setmana. Al blog Hamabipulgada es penja setmanalment una sessió de música que és emesa per radio al País Vasc. En general totes les sessions valen la pena. Aquesta setmana s'ha aventurat amb èxit a una sessió de rumba, soul i latin. Descarregala aquí.



dissabte, 15 d’octubre del 2011

You'll Loose A Good Thing, de Barbara Lynn

Fa quatre anys el Txarly em va passar el You'll Loose A Good Thing de Barbara Lynn, de paquet amb la versió magistral en reggae de Audrey. Al principi la versió original no em va causar ni fred ni calor, però vaig tenir la impressió que la valoraria amb el temps. Per tant, la vaig posar a la secció de "música que cal escoltar de tant en tant". I així ha estat!
Les gravacions de Barbara Lynn de principis dels 60s són impecables. Tots els discos d'aquella època són molt bons. Als 70s la seva popularitat va decaure i no es va adaptar amb èxit a les noves tendències del soul. Després va estar força temps apartada dels escenaris. Tot i així, recentment ha tornat a tocar i cantar en públic...  i de quina manera! A youtube hi ha videos de diverses actuacions espectaculars (a Barcelona no ha tocat mai, oi?).
Aquí van dos vídeos. Un, de fa uns quants anys, en una actuació a la tele. Val la pena mirar-lo perquè no és playback, o si més no no és la gravació que va gravar per Jamie. La interpretació del piano és més rica i té aires de finals dels 60 (però no sé de quin any es). L'altre video és d'una actuació recent. És igual que ja no disposi de una orquestra impecable, que l'acompanyi un teclat utilitzant registres inadequats,... tant és. L'entrega que demostra a l'escenari és espectacular. I més si tenim en compte que va néixer... el 42!!!
l per acabar, una entrevista recent on explica els motius de la seva tornada als escenaris: http://www.bluesmusicnow.com/lynn.html



dimarts, 11 d’octubre del 2011

Yochano + Gertrudis + Makala + Pantanito + Arrels de Gràcia

Novetats d'aquesta setmana. Per una banda, Yochano informa dels concerts de la Màlaga i Micu, novetats discogràfiques, i una nova tendència. Aquesta tendència és la revalorització dels videos autoproduït com a eina de promoció davant del desmoronament de l'indústria discogràfica. Potser també la facilitat amb què els videos poden ser penjats a facebook fa que la seva difusió sigui més efectiva.

A part d'això una entrevista interessant a Xavi Ciurans de Gertrudis a l'excel·lent bloc http://www.365d365e.com/ i nous videos  (corroborant la tendència esmentada a Yochano...). Nous videoclips de Makala pels temes "Ska con Boogaloo" i "Meneito Magistral (Bacalao al Pil-Pil)", un video de presentació del nou EP del Pantanito "Ases de la Rumba" que comentàvem en un post anterior, i un resum de l'actuació d'Arrels de Gràcia al Rumba Club la setmana passada. Aquest últim, evidencia el potencial d'aquest grup jove amb menys d'un any de carrera.


Entrevista a Xavi Ciurans








dissabte, 8 d’octubre del 2011

Tio Paló - el Reloj

Tall curiós del documental Buru Bajani. Entre els protagonistes, el Tio Paló, que va morir avui fa tot just dos anys, i el Tarragona, que per desgràcia va morir també fa menys d'un any. Petitet, Tarragona i Paló, tres pilars indiscutibles de la rumba catalana.


L'actuació del Paló al Velòdrom d'Horta que comenta el Petitet és la següent. No és la seva millor actuació, però si una de les més recordades.


dijous, 6 d’octubre del 2011

Nou single de Kinky Coo Coo's

Avui mateix surt a la venda un nou (i esperat) single dels Kinky Coo Coo's. En l'enregistrament dels nous dos temes, ha participat Alex Désert i Gregory W. Lee, membres dels Hepcat. La tirada és limitada a 500 còpies, o sigui que cal afanyar-se!
Aquest single arriba tres anys després del EP "Mean Machine" i cinc anys després de l'album "Montjuic Boneyard". "Montjuic Boneyard" és per mi el millor disc de música jamaicana que s'ha fet aquí en els últims cinc anys. I si no és el millor, és el meu preferit. Està ple de hits, temes entranyables i versions brodades, movent-se comòdament pel ska, rocksteady i early reggae. En el "Mean Machine", i en els seus concerts d'un temps cap aquí, s'aprecia un gir souler... a veure com serà el single. Esperem que el degoteig de temes no es pari!

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Cardova + Fundación Tony Manero

A través del blog de la Myr, m'he assabentat de un concert de Cardova gratis aquest divendres al centre cívic de Sarrià (a les 23h). I a través del facebook dels Manero, d'un concert el divendres 14 al Marula. Serà a partir de les 22h i s'allargarà amb djs fins les 6h. Entrada 10€ amb consumició.  Lamentablement, aquest serà l'últim concert dels FTM aquesta temporada. Per més informació del concert de Cardova i per veure el seu nou video (boníssim), aquí:
http://enanamyr.blogspot.com/2011/10/cardova-toquen-aquest-divendres.html

Demà Arrels de Gràcia al Rumba Club

Gràcies a un canvi de última hora, Arrels de Gràcia podran torna a ser demà al Rumba Club. El grup revelació de la temporada té molt a dir! I després, el mestre Txarly Brown als plats.


dilluns, 3 d’octubre del 2011

Yochano 191

D'entre les notícies d'aquest Yochano destacaria la iniciativa de Pantanito de gravar un EP amb Chacho, Tony el Gitano i Cathy Claret commemorant 10 anys d'activitat musical. Durant aquest temps, a part de  grans concerts i hits, ha demostrat una actitud molt constructiva a través de la seva Macarras Old School, Rumba Tunning, concursos i reivindicacions de figures històriques de la rumba. Tot i que pels que ens agrada el vinil l'edició d'aquest EP és una bona notícia, està clar que editar en vinil no és una sortida fàcil, però com que ningú compra CDs alguna cosa s'ha de fer! Esperem que tingui l'èxit que es mereix. Per reservar el EP, envia un email info@rumbatunning.org.
A part, d'aquesta notícia, el Tio Rafael dels Patriarcas de la Rumba ens recorda que encara té corda per llarg. Ha gravat un nou àlbum. Un dels temes nous, "Hombre Feliz", ja l'han penjat a youtube




diumenge, 2 d’octubre del 2011

Tardor Modernista

 La pròxima setmana tenim la primera cita d'aquesta tardor modernista, carregada de concerts, sessions i escuterades. Belda i el Conjunt Badabadoc (amb nou disc), Mark Stewart, The Canary Sect, Trist Trash Trio, nou recopilatori de Modernisme Aborigen i molt més. A continuació, informació extreta del comunicat oficial.

El primer assalt serà a Osona, el 8 d'octubre amb el 3r Aplec Modernista d'Osona. Tot plegat començarà amb l'Escuterada Tradicionalista organitzada pel Scooter Club Santa Eugènia i la nova Colla Escuterista "Bon vent i parca nova". Com cal, en acabat farem un dinarot memorable al restaurant-bar del Teatre l'Atlàntida, Clau de Fa.
Després de les copes i els puros, ens relaxarem a tant elegant indret, amb pel·lícules i música de primera. Al vespre, a la Jazz Cava, els d'el Belda i el Conjunt Badabadoc hi presentaran el seu nou senzill, amb sengles versions del "Sóc així" dels Salvaques i del mítiquíssim "Ie-ié". La festa es completarà amb la tria de soul, r&b i boogaloo del gran Mark Stewart. Si encara en volguessiu més, hi ha rumors que podrem seguir el festival de nou al teatre de l'Atlàntida.

El segon assalt, el tindrem al Vallès, el 4t Aplec Modernista Vallesà, els 28 i 29 d'octubre. Divendres, gaudirem de la sessió exquisida de modern jazz dels granollerins Pilé 45 per fer la inauguració de l'exposicó ("Els Cucs: una vida underground") que enguany seguirà els Aplecs. Això passarà a mitja tarda a la Mirada, art de Butxaca, de Sabadell. Al vespre, nirem cap a Terrassa on hi fotrem la 1a trinxada del cap de setmana: el conjunt egarenc de versions de garatge, The Cimbrelines, el farcit club de punxamenta seixantera de Castellar, Ginfizz, novamnet els Pilé 45 i dj Camel als plats combinats. A un lloc magnífic! El Barimbau de la Casa Bauman!

L'endemà, Escuterada Fatxenda organitzada pel Soul Vespa terrassenc, dinarot i Mercadet, Trobada de pick-ups i pel·lícules a la Casa Taulé de Sabadell i al vespre, cap a la Sala arrahonenca a cremar-ho tot amb els amfitrions Trist Trash Trio, els companys de Caldes, The Canary Sect i els dj's No, Zimmer i Marc Argenter. Ah! I recordeu que és el moment assenyalat per presentar el 4t volum del Modernisme Aborigen!

I per si ens quedessin energies, el tercer assalt a Lleida! El 2n aplec Modernista del Segrià. Serà el 4 i 5 de novembre. Divenres 4, a l'històric Pentagrama lleidatà els Selectors Badabadoc hi perpetraran una sessió de Modernisme Aborigen clàssic i l'endemà, podreu sortir a voltar a l'Escuterada Psecadèlica. Al vespre, remenarem el cos i la ment amb els clàssics Pista Lliure i dj's de solvència contrastada.

 

dissabte, 1 d’octubre del 2011

Festa Major a Caldes de Montbui

S'acosta la Festa Major de Caldes de Montbui. Amb el forat que hi ha a l'ajuntament, no dóna per massa. El programa es pot descarregar aquí. Pel que fa als concerts, la part positiva és que a l'anar justos de pressupost s'ha donat més participació als grups locals: Lo:la, Perversions, The Other Doors.... La part negativa és que els artistes no locals són: Mazoni, Els Catarres, Guillamino. Ja prou, no?

Paral·lelament a això, altre cop hi haurà "festa major autogestionada". No sé fins quin punt es trepitjaran les activitats, però què hi farem. Crec que és bo mostrar que es poden fer coses decents sense l'ajuntament ni organismes públics, sense càrrecs ni sous públics. L'aventura de l'Ateneu ha fet quallar una actitud autosuficient que segueix brindant noves oportunitats i activitats. Txapó també pel video promocional, boníssim!!!


Els blogs de les dues festes majors estan aquí:
http://festamajorcaldes.blogspot.com/
http://fmacaldes.wordpress.com/

Rumba Club Octubre


dijous, 29 de setembre del 2011

The Kinky Coo Coo's a prop del London International Ska Festival

Via Facebook, The Kinky Coo Coo's ha penjat aquest missatge:

Estem al 4rt lloc al concurs per tocar al LONDON INTERNATIONAL SKA FESTIVAL 2012. Siusplau, els que no ho hagueu fet, encara teniu temps de votar-nos. Vinga gent, una mica de suport pels TKCC's! Estamos en el 4o puesto en el concurso para tocar al LONDON INTERNATIONAL SKA FESTIVAL 2012. Por favor, los que no lo hayáis hecho, aún tenéis tiempo de votarnos. Venga gente, un poco de ayuda para TKCC's!
NOMÉS CAL QUE ENVIEU UN CORREU ELECTRONIC A enquiries@rockersrevolt.com amb el nom THE KINKY COO COO'S, Gràcies!

Si encara no ho heu fet i us falten motius per fer-ho, mireu aquests videos. The Kinky Coo Coo's és una superbanda:





dimarts, 27 de setembre del 2011

Whole Latin Love per la Familia Rustika

Acaba de sortir el videoclip d'un dels nous temes de la Familia Rustika. El tema és el Whole Latin Love, una versió clau boogaloo rumbero del Whole Lotta Love de Led Zeppelin. Bon tema i bon videoclip!

dilluns, 5 de setembre del 2011

Banda Achilifunk on tour

Unes quantes dates més. A Sant Boi aquest divendres i també a Vic. Els dos gratuïts!


Més informació a la web de l'Altaveu i al facebook de Achilifunk.

Torna el Rumba Club

diumenge, 4 de setembre del 2011

dijous, 4 d’agost del 2011

Dr. Calypso a Pals

Via el blog de la Myr, he vist que el cartell del concert de Pals ha canviat. En comptes de the Hotknives, Dr. Calypso, encara millor!!!. Quina ràbia no poder-hi anar ... 

dimarts, 26 de juliol del 2011

Jaume Ciurana

El passat dissabte sortia publicada a La Vanguardia una entrevista a Jaume Ciurana. Resulta que és el nou conseller de Cultura de Barcelona. L'entrevista, molt pobra. Intentant saber alguna cosa més d'aquest home i conèixer quines són les seves opinions respecte la cultura a Barcelona, he anat a parar a Vilaweb, on hi té un blog: http://blocs.mesvilaweb.cat/jaumeciurana. Si aquest blog l'ha escrit ell, poca cosa bona. En els últims tres anys, les referències a cultura són comptades. I d'aquestes, quasi totes parlen d'actes oficials (aquells actes on els polítics s'estarrufen com galls d'indi). Bàsicament, el blog només parla de les "malifetes" del PSC i ERC. Sempre criticant el mateix: la poca catalanitat del PSC i el desordre a ERC. És sorprenent que se'n vagi a la fira de Frankfurt i quan torna només sap dir que "El disseny català és infinitament millor que el turc" i quatre tontades més. He parat especial atenció en els seus gustos musicals i els comentaris al respecte. He anat tirant enrere i només he trobat un video de Gossos, un de Manel, un de Roger Mas, un de Raúl Fernandez i, d'estrangers, un de The Killers (en un post titolat la darrera descoberta) i un de The Fureys. Tot plegat no pinta massa bé...

dissabte, 23 de juliol del 2011

Mor Amy Winehouse


No té massa sentit escriure aquesta notícia aquí, quan mig món en va ple. A El País, en un article de fa temps, hi ha un comentari de Garry Mulholland que m'han agradat: "Suena afroamericana, pero es judía británica. Parece sexy, pero no juega a eso. Es joven, pero suena vieja. Canta con sofisticación, pero es vulgar hablando. Su música es melosa, pero sus letras son desagradables". No he seguit massa les cròniques dels seus patinazos, i tampoc m'importa massa. Fa 5 anys, quan va sortir el Back to Black, m'hi vaig resistir. Allò que Rehab sonés a tot drap a les botigues de portal de l'Àngel i que t'ho trobéssis a la sopa feia que, per "rebuig a lo mainstream", no m'interessés. Caram, jo escoltava Tyrone Davis! Però les coses són com són, i el disc està molt bé o sigui que me'l vaig acabar comprant. Amb aquest disc, ella i Mark Ronson van aconseguir que el soul, que portava anys apartat de llistes d'èxits, tornés a ser escoltat a tot arreu. I van trobar una nova fórmula musical, respectuosa amb els 60's, que ha estat font d'inspiració per molts grups i ha donat resultats interessants. Després, la Amy va aparinar Dionne Bomfield i va gravar un disc de versions amb so "Back to Black" amb bon resultat. A part d'això, té el disc Frank i uns quants covers de himnes Two Tone, però no m'agrada tant. Sembla que hi havia un disc en camí per aquest 2011, però l'Amy no s'apropava massa als estudis de gravació. Si no està acabat segur que faran alguna xapussa i el treuran igualment.

dimarts, 19 de juliol del 2011

Subscriu-te a Yochano! (i envia-hi informació)

Des de fa 3 anys i pico, Txarly Brown envia setmanalment el butlletí rumber "Yochano". Avui ens avisa que tancarà la paradeta si no li ho posem més fàcil. 

Els aficionats rumbers pequem de fer poca pinya quan toca, i tot i que la rumba agrada a milers de persones, l'afició és molt inestable. Pel pes que té aquesta música, no compta amb els mitjans de comunicació que li pertocarien. Oju! i no estic demanant un tracte de favor de l'administració (millor que segueixi sense fotre-hi el nas ... ) em refereixo a presència en mitjans de comunicació i difusió "lliures" com pàgines web, revistes musicals (ens conformariem amb mitja secció), blogs, presència als diaris, fanzines (aupa Santa Rumba!) ...   Enmig d'aquest panorama informatiu desolador, Yochano ha estat LA referència durant els darrers quatre anys. Una referència estable, setmanal, sèria, i amb una cobertura exhaustiva del que ha anat passant. Un butlletí senzill i efectiu que ha fet desinteressadament setmana rera setmana el gran home-orquestra Txarly Brown. Actualment té 901 sotscriptors. 

La major part del Yochano l'ocupen concerts i crítiques de discos. La major part de la informació no apareix als mitjans  convencionals, i molts cops Yochano és l'única referència. Així que una mica de pofavó...  Per subscriure't, o per enviar qualsevol notícia, flyer, o disc, envia un email a txarly@uptight65.com. Que no pari Yochano!